sidhuvud1tel

FOCUS VALBORGSAKTIVITETER

 Valborgsmässoaftonen är av tradition en s.k. riskkväll i Sverige. Detta utifrån att det ses som en kväll när man ska festa och statistiken visar att det är en kväll då många gör sin alkoholdebut. Söderköpings kommun har under många år via Focus fritidsverksamhet aktivt verkat för att bryta denna trend.
Det stora trendbrottet skedde i samband med att Focus för 15 år sedan började arrangerade Valborgsresor till Liseberg med stöd av bidragsgivare där Lions fanns med från början.
I samband med att Liseberg valde att stänga på Valborgsmässoafton för tre år sedan har Focus istället valt att göra en resor till Bodaborg i Oxelösund.
Lions är fortfarande med och ger stöd vilket bidrar till att upprätthålla det trendbrott som vi lyckats skapa via ett målmedvetet förebyggande arbete.
Rapporterna från Polis och Socialtjänst bekräftar att det är lugnt i Söderköping under denna afton vilket skiljer sig mot stora delar av landet där Valborgsmässoaftonen fortfarande är en festarkväll för många ungdomar.
Årets resa till Bodaborg lockade 81 ungdomar, nära hälften av dessa var tjejer. Hela arrangemanget från start till stopp fungerade utmärkt. Våra ungdomar är fantastiska att vara tillsammans med, det finns en glädje och respektfullhet som gör att stämningen blir bra såväl under bussresan som på plats på Bodaborg. Vi får varje år beröm från arrangörerna för just detta och samtidigt ger arrangörerna oss allt stöd för att få en bra upplevelse.
Information om  vilka aktiviteter som ungdomarna kan ägna sig åt finns på www.bodaborg.se/oxelosund   
För de som inte valde att följa med på denna resa arrangerade vi ett ”hemmaalternativ” där vi visade film i salong Ramunder vilket lockade ca 75 ungdomar.
Den 21/12 2015 överlämnade Maj-Britt och Birgitta en” tomtebag” med julklappar till Villa Andrum.
De 15 ensamkommande flyktingungdomarna som bor där fördelade
julklapparna genom att spela det typiskt svenska julklappsspelet.